Projekat „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) a implementira ga Partner mikrokreditna fondacija. Projekat za cilj ima povećanje korištenja solarnih kolektora kao i drugih alternativnih izvora energije u BiH. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.250.000,00 USD i finansira se od strane USAID-a pri čemu je učešće Partnera oko 220.000 USD.

Nakon uspješno završene besplatne teoretske i praktične obuke za izradu i postavljanje solarnih sistema za 20 firmi iz BiH, i nakon dodjele novčanih sredstava za pokretanje proizvodnje solarnih kolektora, Partner MKF je počeo sa plasiranjem kreditnih sredstava za instaliranje solarnih sistema u domaćinstvima i poslovnim objektima.

U februaru je odobren prvi kredit za instalaciju solarnog sistema za toplu vodu. Kredit je odobren Mustafi Alenderu iz Mostara, koji je iskoristio povoljna kreditna sredstva u Partneru, da na svoj novoizgrađeni objekat instalira solarni sistem za zagrijavanje vode. Klijent je vlasnik pansiona što je vrsta biznisa koja zahtjeva veću potrošnju tople vode. Ugradnjom i korištenjem solarnih kolektora, gospodin Mustafa će ostvariti izuzetnu finansijsku uštedu te pozitivno uticati na okruženje.

Od firme „LED“ d.o.o. iz Mostara, koja je takođe učesnica u projektu „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“, izvršena je nabavka solarnog sistema koji će biti instaliran na pansion gospodina Mustafe Alendera. Firma „LED“ d.o.o. iz Mostara se bavi proizvodnjom, prodajom, montažom i servisiranjem rashladnih sistema, klima uređaja kao i sistema za ventilaciju. Firma se javila za učešće u projekat zbog mogućnosti proširenja djelatnosti na proizvodnju solarnih kolektora.

Implementacijom ovog projekta Partner MKF promoviše vrijednost domaće proizvodnje i potiče korištenje obnovljivih izvora energije u BiH.

Partner mikrokreditna fondacija je za sve zainteresirane klijente obezbijedila i savjetodavnu pomoć. Savjetodavna pomoć se odnosi na pružanje savjeta tehničkih saradnika i izradu jednostavnih i besplatnih termovizijskih izvještaja za stambeni ili poslovni objekat klijenta.