Projekat „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ je u cilju razvijanja svijesti za korištenje solarne energije organizovao učešće na Međunarodnom Sajmu u Bihaću – EKOBIS. Sajam se održavao u periodu od 12.09. do 15.09.2013. Posjetiocima sajma je na praktičan način predstavljen solarni sistem za dogrijavanje prostora. Naš projekat je predstavio radni model solarnog sistema za dogrijavanje prostora u kombinaciji sa sistemom za grijanje koji koristi kotao na pelet.

Radni model je bio postavljen na krovnu konstrukciju sa dva kolektora i bio je spojen na solarni bojler i kotao na pelet (20kw). Uz kombinovani rad, zajedno su zagrijavali radijatore koji su bili postavljeni u unutrašnjosti montažne kućice, tako da se se svi zainteresirani mogli praktično uvjeriti u kvalitetan rad solarnog sistema.

Organizaciji promocije su se pridružili i naši proizvođači koji su izložili domaće solarne kolektore koje smo promovisali pod nazivom „domaći proizvod za domaće tržiste“. Također, svi zainteresirani su mogli pratiti proces zagrijavanja solarnih kolektora (brzina i temperatura). U cilju razvijanja svijesti za korištenje solarne energije na Sajmu je podijeljeno preko 500 edukativnih brošura i letaka. U nastavku nekoliko fotografija sa sajma.