ŽIVINICE: Jačanje svijesti o prednostima korištenja obnovljivih izvora energije kroz projekat Partner MKF

 Sve više solarnih kolektora na krovovima širom BiH

U živiničkom selu Bašigovci, na kući mještanina Suada Umihanića, već nekoliko mjeseci ugrađeni su solarni kolektori, što je prvi slučaj upotrebe energije sunca za zagrijavanje sanitarne vode i prostorija u ovom i okolnim naseljima. Vlasnika su na taj korak navele prezentirane  informacije o prednostima  korištenja alternativnih izvora energije, koje je između ostalih dobio i kroz projekat „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“.  Ovaj projekat implementira Partner mikrokreditna fondacija uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, gdje je cilj povećati upotrebu alternativnih izvora energije u našoj zemlji, pomoći domaćim proizvođačima solarnih kolektora i povoljnim kreditiranjem domaćinstava i biznisa inicirati njihovu ugradnju na stambenim i poslovnim objektima.

Saradnja sa firmom uključenom u projekat Partnera i USAID-a

Kolektori na krovu Umihanićeve kuće su dio sistema grijanja prostorija, gdje se kao osnovni energent koriste drveni briketi, a sunčevom energijom koju akumuliraju solarni kolektori, zagrijava sanitarna voda za potrebe njegovog domaćinstva i u značajnoj mjeri pomaže se u grijanju stambenog prostora i smanjuje potrošnja briketa.

Ugradnju sistema izvela je firma RES DOMINO d.o.o. Tuzla, jedna od 20 iz BiH uključenih u projekat Partner MKF i USAID-a, koje su zahvaljujući stručnoj i finansijskoj podršci unaprijedile ovu proizvodnju i same izrađuju kolektore visokog kvaliteta.

 „Poslušao sam savjet vlasnika firme RES DOMINO d.o.o. Tuzla , mog dugogodišnjeg poslovnog partnera, koji je puno naučio o solarnoj energiji, i instalirao najsavremeniji sistem sa 3 cjevasta kolektora, spremnikom za vodu od 500 litara, automatikom i pumpama. Očekujem da se investicija brzo isplati“ kaže Suad Umihanić.

Očekuju se velike uštede

Tek nekoliko mjeseci upotrebe nije dovoljno za detaljnije analize o koristi, ali već prve jeseni, zbog akumulirane energije u sunčanim danima, temperatura u sistemu zna dostići i 50 stepeni, što uveliko smanjuje potrošnju briketa.

„Nemam još precizne pokazatelje, ali očekujem značajne uštede, kako električne energije u ljetnom periodu, tako i tradicionalnih goriva zimi. Prema prvim kalkulacijama i iskustvima drugih koji su ugradili slične sisteme, iznosi na računima za struju su upola niži, a potrošnja glavnog energenta se umanji i za 30 posto “ ističe Umihanić.

Solarna energija je budućnost

Subvencioniranje kamata za sve koji žele ugraditi solarne sisteme, poput primjera Partnera i USAID-a,  smatra se jednim od glavnih preduslova za povećanje korištenja alternativnih izvora energije u našoj zemlji. Gospodin Umihanić vjeruje da će vrlo brzo i drugi shvatiti da to predstavlja viši nivo „ekonomske i ekološke svijesti“ koji moramo svakodnevno podizati.

Za ugradnju solarnih sistema Partner mikrokreditna fondacija daje veoma povoljne mikrokredite. Najveći iznos sredstava je 10.000 KM, sa rokom otplate do 60 mjeseci, uz kamatnu stopu od 3,99%, bez troškova obrade kredita. Projektovani rok u kojem se sistem otplati je od 3 - 5 godina, ali brojni primjeri iz prakse pokazuju da je taj period kraći.

Više o Partner mikrokreditnoj fondaciji

Partner mikrokreditna fondacija uspješno se bavi pružanjem usluga mikrokreditiranja već više od 19 godina. Sjedište Fondacije se nalazi u Tuzli, a osim Centralnog ureda, Partner MKF djeluje kroz 60 organizaciona dijela na području cijele BiH. Partner pruža kredite za različite poslovne aktivnosti sa fokusom na ruralno stanovništvo i poljoprivredu. Osim kredita za poslovne svrhe, Partner omogućuje kreditiranje i za stambene i druge potrebe kućanstava kao i posebne kreditne linije za uštedu energije i naravno, solarne kolektore. Za više informacija posjetite našu web stranicu: www.partner.ba.  

Više o USAID-u

Američka agencija za međunarodni razvoj vodi program vlade SAD-a za pružanje ekonomske i humanitarne pomoći u više od 80 država širom svijeta. Do danas je vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH. Za više informacija posjetite web stranicu: www.usaid.gov