Zahvaljujući projektu Partner MKF i USAID-a sve je više solarnih sistema u BiH

OBIČAN SOLARNI  SISTEM  MOŽE  ZAGRIJATI  DOVOLJNU KOLIČINU VODE 

ZA POTREBE  5  DOMAĆINSTAVA

Porodična kuća Anesa Dedića u tuzlanskom naselju Solina je od marta 2015. godine prepoznatljiva i po tome što je na njenom krovu postavljen solarni sistem koji služi za zagrijavanje sanitarne vode za potrebe Dedićevog domaćinstva. Veliki ljubitelj prirode, pčelar i ribolovac, već dugo se zanimao za obnovljive izvore energije kako bi se i sam uvjerio u prednosti njihovog korištenja i dao doprinos smanjenju zagađenja životne sredine.

Od prijatelja koji su prethodno ugradili ove sisteme saznao je da Partner mikrokreditna fondacija uz podršku USAID-a realizuje projekat „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ čiji je cilj povećanje korištenja solarnih sistema u BiH. Posebno ga je privuklo da «Partner» za ovu namjenu pojedincima, domaćinstvima i privrednicima nudi izuzetno povoljne mikrokredite sa samo 3,99 posto kamate. Kasnije se uvjerio i u druge pogodnosti koje prate ovaj projekat.

Prezadovoljan podrškom Partner MKF

Odmah nakon mog poziva «Partner MKF» je poslao stručnjaka iz jedne od firmi uključenih u projekat da snimi stanje i ponudi najbolje rješenje, bez obaveze da moram uzeti kredit i ugraditi sistem. S obzirom da je moj planirani budžet maksimalno bio dvije hiljade maraka odlučili smo se za termosifonski sistem za zagrijavanje sanitarne vode sa vakumskim kolektorom od 15 cijevi i glavnim bojlerom kapaciteta 150 litara koji je postavljen na krovu. Od tada više ne uključujemo postojeći bojler u kupatilu i mjesečni računi za struju su niži za 20 maraka“ kaže Anes Dedić.

Ističe da je posebno zadovoljan profesionalnošću osoblja Partner mikrokreditne fondacije i firme « Solar Tehnic» iz Srebrenika koja je postavila sistem. U najsunčanijim periodima tople vode ima i više nego što mu je potrebno.

Pozitivni efekti iznad očekivanja

Ja na ovaj način ne dobijam toplu nego ključalu vodu, i osim za uobičajene namjene  koristim je i za pripremu hrane za pčele. Količinski ima je dovoljno za potrebe još 5 domaćinstava.“ - ističe Dedić, i sam pozitivno iznenađen efektima korištenja sunčeve energije u ove svrhe.

Njegovi prijatelji, poznanici, čak i slučajni prolaznici, svakodnevno dolaze i interesuju se za način funkcionisanja solarnog sistema. Na osnovu Dedićevih preporuka ugrađena su još tri slična sistema na području Tuzle.

Potrebna edukacija stanovništva o obnovljivim izvorima energije

Ljudi kod nas su poslovično oprezni i ne znaju dovoljno o mogućnostima da se neograničena energija sunca pravilno iskoristi. Takođe, država bi trebala više podržati upotrebu obnovljivih izvora energije u što sam se uvjerio na svojim putovanjima po razvijenim zemljama.“- dodaje čovjek koji svakodnevno živi s prirodom i za prirodu.

Prezadovoljan odnosom Partner mikrokreditne fondacije i ponudom povoljnih mikrokredita za ovu namjenu, Dedić planira nastavak saradnje i postavljanje fotonaponskih panela na krovu porodične kuće, kako bi proizvodio električnu energiju potrebnu za difuznu rasvjetu u svom domaćinstvu.

Više o Partner mikrokreditnoj fondaciji

Partner mikrokreditna fondacija uspješno se bavi pružanjem usluga mikrokreditiranja već više od 19 godina. Sjedište Fondacije se nalazi u Tuzli, a osim Centralnog ureda, Partner MKF djeluje kroz 60 organizacionih dijelova na području cijele BiH. Partner pruža mikrokredite za različite poslovne aktivnosti sa fokusom na ruralno stanovništvo i poljoprivredu. Osim mikrokredita za poslovne svrhe, Partner omogućuje kreditiranje i za stambene i druge potrebe kućanstava kao i posebne kreditne linije za uštedu energije i naravno, solarne kolektore. Ukoliko ste zainteresirani za mikrokredit za nabavku solarnih kolektora, Partner MKF će za vas obezbijediti savjetodavnu pomoć, te brzu i jednostavnu obradu zahtjev za mikrokredit. Dovoljno je da nas kontaktirate u najbližem Partner uredu ili putem besplatne info linije 080 02 02 07. Za više informacija posjetite našu web stranicu: www.partner.ba.  

Više o USAID-u

Američka agencija za međunarodni razvoj vodi program vlade SAD-a za pružanje ekonomske i humanitarne pomoći u više od 80 država širom svijeta. Do danas je vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala 1,7 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH. Za više informacija posjetite web stranicu: www.usaid.gov