SARAJEVO: Firma TEMOS proizvodi i instalira solarne sistema širom BiH

«Upotrebom energije sunca, u nekim slučajevima mjesečne uštede su veće od rate kredita 

uzetog za ugradnju solarnog sistema»

Preduzeće TEMOS d.o.o. ima sjedište u sarajevskom naselju Dobrinja i bavi se projektovanjem i izvođenjem radova termotehničke instalacije, odnosno izradom i ugradnjom sistema za grijanje, klimatizaciju i ventilaciju. Prateći savremena kretanja, firma je prije nekoliko godina otvorila i proizvodnu liniju za sisteme koji koriste sunce kao izvor energije. Učešćem u projektu «Solarna energija kao budućnost održivog razvoja» koji realizuje Partner mikrokreditna fondacija, a podržava USAID, TEMOS je sa još 19 srodnih firmi u Bosni i Hercegovini, kroz poseban program stručne i finansijske pomoći, unaprijedio ovu proizvodnju i sarajevsko preduzeće iza sebe ima već desetak proizvedenih i postavljenih solarnih sistema koji služe za zagrijavanje sanitarne vode ili grijanje prostorija gdje je energija sunca ispomoć osnovnom energentu.

Značajna pomoć USAID-a i Partner MKF

Domaći proizvođači su imali finansijsku i stručnu pomoć s ciljem razvoja proizvodnje solarnih sistema i povećanja korištenja obnovljivih izvora energije. TEMOS je, kao i druge firme uključene u projekat, dobio bespovratna sredstva od Parner mikrokreditne fondacije u iznosu od 10.000 KM, i isti iznos veoma povoljnih kreditnih sredstava za pokretanje proizvodnje solarnih kolektora.    

Od šest zaposlenika, dvoje je prošlo razne vidove obuke u vezi sa proizvodnjom i plasmanom solarnih kolektora na tržište. Direktor Samir Arnautović se može pohvaliti da je nakon toga njegovo preduzeće postavilo solarne sisteme napravljene u sopstvenim pogonima na stambenim i poslovnim objektima u Lukavcu, Sarajevu, Bosanskoj Krupi, Kiseljaku i Mostaru. Riječ je o sistemima za zagrijavanje sanitarne vode sa uglavnom dva ili tri solarna kolektora. Jedan od sistema postavljenih na području Lukavca služi za grijanje prostorija, sa glavnim energentom peletom, a sunčeva energija je ispomoć u zagrijavanju i značajno smanjuje potrošnju peleta.

Velika korist od energije sunca

U TEMOS-u kao reprezentativni projekat koji su realizirali ističu ugradnju sistema sa 6 kolektora na hotelu u Mostaru. Sistem je finansiran iz kreditne linije Partner MKF po veoma povoljnim kreditnim uslovima.

U tom ugostiteljskom objektu sa 8 soba, korištenjem energije sunca zadovoljavaju sve potrebe za toplom vodom u većem dijelu godine. Kod njih su uštede takve da su računi za električnu energiju umanjeni za iznose koji prelaze visinu mjesečne rate kredita uzetog za ugradnju sistema“ kaže Samir Arnautović, direktor TEMOS d.o.o.

Važno je napomenuti da mikrokredit za solarne kolektore, pored povoljne kamatne stope, karakteriše i jednostavna i brza obrada zahtjeva za mikrokredit od strane Partner MKF, kao i stručna tehnička podrška firmi koje proizvode solarne kolektore.

Potrebno informisati građane

On ističe da je neinformiranost građana o prednostima koje donosi upotreba obnovljivih izvora energije i manjak kulture štednje glavni razlog što nemamo više solarnih kolektora na krovovima objekata u našoj zemlji.

Mi i ostale firme uključene u projekat, izrađujemo kolektore koji po kvalitetu ne zaostaju za uvoznim. Čekamo da ono što je postalo masovna pojava u svijetu zaživi i u Bosni i Hercegovini, i vjerujemo da ćemo kod nas vrlo brzo imati pravu ekspanziju u upotrebi solarnih sistema zaključuje direktor TEMOS-a. 

Njegovo preduzeće je tehnički i kadrovski spremno za veće narudžbe i za serijsku proizvodnju solarnih sistema. Osim pozitivnih efekata u dijelu zaštite okoliša, Arnautović smatra da bi se širom upotrebom i proizvodnjom kolektora otvorile mogućnosti za razvoj domaće privrede i nova zapošljavanja.

Više o Partner mikrokreditnoj fondaciji

Partner mikrokreditna fondacija uspješno se bavi pružanjem usluga mikrokreditiranja već više od 19 godina. Sjedište Fondacije se nalazi u Tuzli, a osim Centralnog ureda, Partner MKF djeluje kroz 60 organizacionih dijelova na području cijele BiH. Partner pruža kredite za različite poslovne aktivnosti sa fokusom na ruralno stanovništvo i poljoprivredu. Osim kredita za poslovne svrhe, Partner omogućuje kreditiranje i za stambene i druge potrebe kućanstava kao i posebne kreditne linije za uštedu energije i naravno, solarne kolektore. Ukoliko ste zainteresirani za kredit za nabavku solarnih kolektora, Partner MKF će za vas obezbijediti savjetodavnu pomoć, te brzu i jednostavnu obradu zahtjev za kredit. Dovoljno je da nas kontaktirate u najbližem Partner uredu ili putem besplatne info linije 080 02 02 07. Za više informacija posjetite našu web stranicu: www.partner.ba.  

Više o USAID-u

Američka agencija za međunarodni razvoj vodi program vlade SAD-a za pružanje ekonomske i humanitarne pomoći u više od 80 država širom svijeta. Do danas je vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala 1,7 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH. Za više informacija posjetite web stranicu: www.usaid.gov

Za više informacija o projektu posjetite web stranicu: www.solarnikolektori.ba