Smanjite troškove i do 30% korištenjem solarne energije

SOLARNA ENERGIJA

Od sunčeve energije se obično koriste dva elementa: toplinska i svjetlosna energija. Toplinska energija zagrijava vodu u kolektorima, koja se potom koristi za pranje ili grijanje. Solarna svjetlosna energija se pomoću fotoćelija pretvara u istosmjernu električnu energiju (princip je isti kao kod džepnih kalkulatora koji rade na svjetlosnu energiju, ali je snaga proizvedene električne energije daleko veća).

Stručnjaci posjeduju uređaje koji određuju najpovoljnije pozicije za postavljanje opreme za prikupljanje solarne energije, a to su pozicije bez sjene ili sa što manje sjene i utjecaja godišnjih doba. Mogu se postaviti solarni paneli s fotoćelijama za pretvaranje sunčeve u električnu energiju ili solarni grijači za vodu. Pogodne pozicije mogu biti na više mjesta oko kuće ili na krovu kuće, pa je postavljanje stvar dogovora, estetike i praktičnosti.
Fotoćelije su najskuplji dijelovi sustava, stoga je potrebna optimizacija njihove proizvodnje. Najjača je insolacija od 10,30 do 14,30 sati, a poželjno je i više od toga. Solarni kolektori za grijanje vode manje su osjetljivi na zasjenu i nepovoljnije nagibe prema suncu, no za oba sustava osnova je izravno sunčevo svijetlo.

Za fotoćelije nije toliko bitna udaljenost od samog objekta, zbog malih gubitaka prilikom prijenosa električne energije, dok solarni kolektori za toplu vodu moraju biti postavljeni što bliže sustavu radi toplinskih gubitaka u cijevima. Dakle, što su dulje cijevi kojima se dovodi zagrijana voda, toplinski su gubitci veći.
Sustavi za zagrijavanje vode sunčevom energijom dimenzioniraju se tako da zadovolje potrebe kućanstva za toplom vodom tokom jednoga sunčanog dana, za razliku od klasičnih bojlera kod kojih se potrebe za toplom vodom izražavaju u satima. Takvi sustavi solarnih kolektora ovisni su o pomoćnim, dodatnim grijačima vode, jer nakon više dana bez sunca topla voda se može dobiti samo upotrebom pomoćnog sustava. Kod sustava za zagrijavanje vode sunčevom energijom, kao kod svih ostalih sustava, veoma je važna osobna ušteda potrošnje tople vode, kao i činjenica da takav sustav ljeti proizvodi dvostruko više tople vode nego u zimskim mjesecima. Sve to treba uzeti u obzir prilikom planiranja njegove ugradnje.

Prilikom ugradnje solarnih sustava nameću se sljedeća pitanja:

• Na koju bi ste lokaciju željeli postaviti solarne panele i solarne kolektore?
• Koji su vaši estetski zahtjevi?
• Da li bi ste više željeli ugradnju na krov, na posebne nosače ili na tlo?
• Gdje je moguće smjestiti dodatne uređaje sustava (razvodne kutije, instalacije, upravljačke panele i sl.)?
• Gdje se nalazi razvodna električna kutija i električno brojilo?
• Gdje se nalaze postojeći grijači vode, bojleri?


Vinko F., dipl. ing. šum.
www.fabris.hr
Dostupno na: http://www.mensa.hr/glavna/inteligentna-rjesenja/644-obnovljivi-izvori-energije-u-vasem-domu-2-dio