Zašto koristiti cijevne vakuumske kolektore?

U okviru projekta „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ koji implementiramo u saradnji sa USAID-om, finansiramo nabavu i montažu dvije vrste solarnih kolektora za zagrijavanje vode i dogrijavanje prostora, i to:

  1. Pločasti solarni kolektori – su solarni kolektori za koje proizvode proizvođači (učesnici projekta),
  2. Cijevni vakuumski kolektori koji sklapaju naši proizvođači.

Zbog mogućih upita od strane potencijalnih klijenata, u nastavku nekoliko informacija o razlikama između pločastih i vakumskih cijevnih kolektora.

Koja je razlika između pločastih i vakuumskih cijevnih kolektora?

Pločasti kolektori su vrlo rašireni zbog izrazito povoljnog odnosa cijene i kvalitete. U toplinski izoliranom pravokutnom kučištu se ispod solarne staklene ploče nalazi prevučeni lim apsorbera. Na njemu je pričvršćena vijugava bakrena cijev kroz koju teče toplinski medij (glikol ili voda) koja zagrijan cirkulira prema spremniku PTV.

Konstrukcija visokoučinskog pločastog kolektora BuderusLogasol SKS 4.0-s (vertikalni)

Vakuumski cijevni kolektori imaju isti princip djelovanja kao i pločasti. Međutim apsorberi su smješteni u pojedinačne, međusobno paralelne staklene cijevi u kojima je vakuum. Na taj način se smanjuje gubitak topline. U sredini svake staklene cijevi nalazi se jedna tanja cijev kroz koju medij (glikol ili voda) teče prema sabirniku, a iz njega prema spremniku PTV.