Saznajte više o projektu solarnih kolektora u Bosni i Hercegovini

O PROJEKTU „SOLARNA ENERGIJA KAO BUDUĆNOST ODRŽIVOG RAZVOJA“

Partner MKF u saradnji sa USAID-om realizuje projekat „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“. Projekat podrazumijeva obezbjeđenje tehničke i poslovne edukacije te pružanje finansijske podrške u vidu kreditnih i bespovratnih sredstava za zainteresovane preduzetnike za proizvodnju i montažu solarnih kolektora/sistema. Partner će kroz obezbjeđenje kreditnih sredstava i savjetodavne pomoći, omogućiti zainteresiranim klijentima da kupe i koriste solarne kolektore/sisteme za potrebe domaćinstva ili biznisa.

Svrha projekta je pokretanje održive proizvodnje solarnih kolektora i stvaranje lanca vrijednosti između proizvođača i korisnika solarnih kolektora/sistema te povećanje korištenja solarnih kolektora u BiH. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.250.000,00 USD, od čega je, pored sredstava USAID-a, učešće Partnera oko 220.000 USD.

Prva faza projekta koja je započela u julu 2011. godine a završena u januaru 2012. godine, obuhvatila je istraživanje potencijala tržišta BiH povezano sa korištenjem alternativnih izvora energije. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi u kojoj mjeri je proizvodnja i upotreba solarnih kolektora zastupljena na području Bosne i Hercegovine te kolika je zainteresovanost i koliki je potencijal za proizvodnju i korištenje solarnih kolektora. Rezultati istraživanja tržišta su pokazali značajan potencijal i zainteresovanost kako potencijalnih proizvođača tako i klijenata solarnih kolektora.

Druga faza projekta je započela u januaru 2012. godine i trajat će do jula 2016. godine. U toku druge faze Partner je na osnovu javnog poziva odabrao 20 preduzetnika za koje je obezbijedio i proveo tehničku i finansijsku edukaciju sa ciljem pokretanja održive proizvodnje solarnih kolektora. Tehničkoj edukaciji su prisustvovala po dva uposlenika iz svake firme dok je poslovna edukacija održana za po jednog uposlenika iz svake firme. Tehnička edukacija je održana od strane stručnjaka iz CRP-a. Rezultat uspješno provedene edukacije 20 preduzetnika predstavljaju solarni sistemi instalirani na stadionu Tušanj koji su u potpunosti domaći proizvod.

Partner je osigurao i finansijsku podršku za odabrane preduzetnike putem kreditnih sredstava u iznosu do 10.000 KM. Pored toga odabrani preduzetnicima su obezbjeđena i bespovratnih sredstava u istom iznosu kao i kreditna sredstva, odnosno do 10.000 KM. Finansijska podrška je namijenjena za pokretanje proizvodnje solarnih kolektora i potrebno je naglasiti da su bespovratna sredstva za preduzetnike obezbjeđena od strane Partnera.

U narednom periodu Partner će obezbjediti kreditna sredstava i savjetodavnu pomoći te omogućiti zainteresiranim klijentima da kupe i koriste solarne kolektore za potrebe domaćinstva ili biznisa. Partner je u tu svrhu kreirao poseban kreditni proizvod kako bi zainteresovani klijenti nabavili solarne kolektore od 20 odabranih preduzetnika. Na ovaj način stvara se lanac vrijednosti između proizvođača i korisnika solarnih kolektora i osigurava održiva proizvodnja solarnih kolektora. Kroz planirane aktivnosti u projektu, Partner će doprinijeti ekonomskom razvoju društva i podizanju ekološke svijesti svih građana BiH.