Priča o klijentu Muharemović Esad – Jelah

Klijent Muharemović Esad iz Jelaha je iskoristio povoljna kreditna sredstva koja plasira Partner mikrokreditna fondacija, da na svoj poslovni objekat instalira solarni sistem za zagrijavanje vode. Gospodin Esad je vlasnik motela koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji, a topla voda mu je prijeko potrebna. „Jedan od većih troškova u radu motela je trošak električne energije koju sam do sada koristio za zagrijavanje vode. Nadam se da ću sa ugradnjom ovog solarnog sistema, napraviti značajne uštede“, rekao nam je Esad.
Gospodin Esad je za Partner mikrokreditnu fondaciju i za ovaj poseban kreditni proizvod čuo od kreditnog službenika, koji mu je prezentovao prednosti obnovljivih izvora energije i uštede koje može ostvariti korištenjem naših solarnih kolektora. Odlučio je da postane Partnerov klijent, a realizacija je uslijedila vrlo brzo.

Jedan od ciljeva projekta „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ koji je podržan od strane Američke agencije za obnovu i razvoj (USAID), jeste promovisanje vrijednosti domaće proizvodnje. Partner je u okviru projekta obučio 20 odabranih proizvođača da samostalno proizvode i ugrađuju solarne sisteme. Jedan od tih proizvođača je firma „BH Servis“ iz Maglaja, koja je našem klijentu instalirala solarni sistem. Ovaj sistem se sastoji od 5 solarnih panela i solarnog bojlera kapaciteta 500 litara, koji će zadovoljiti potrebe za toplom vodom u poslovnom objektu našeg klijenta.
„Drago mi je da se i kod nas krenulo sa ugradnjom solarnih sistema i što su ljudi konačno shvatili da je sunce neiscrpan izvor energije. Posebno mi je drago što su firme iz Bosne i Hercegovine uključene u ovaj projekat“ rekao je Besim Halvedžić, vlasnik firme „ BH Servis“.